Σειρά διευκρινίσεων ζητά το ΤΕΕ/ΤΚΜ με έγγραφό του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, σχετικά με την υποχρέωση γνωμοδότησης από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων σε υπαγωγές δηλώσεων αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων του ν. 4495/17, ακόμη και μη χαρακτηρισμένων διατηρητέων κτιρίων, στο χαρακτηρισμένο ως ιστορικό τόπο, κέντρο της Θεσσαλονίκη.

Οι ξένοι και ο περιορισμένος αριθμός Ελλήνων που επενδύουν σε κατοικίες, είτε μέσω αγοραπωλησιών είτε μέσω ανακαίνισης, δεν επαρκούν για να τονώσουν τις επενδύσεις στο ελληνικό real estate όπου τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν το 2016 διαμορφώθηκαν σε 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών PwC (από την ύφεση στην ανάκαμψη).

Επανέρχεται η βεβαίωση για μη οφειλή ΤΑΠ σε μεταβιβάσεις ακινήτων αφού με τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή αναφέρεται ότι οι πωλητές, πριν τη μεταβίβαση πάσης φύσεως ακινήτων, υποχρεούνται να προσκομίζουν συμβολαιογραφικό έγγραφο περί μη ύπαρξης οφειλής από Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.).

Στα ύψη εκτοξεύονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε περιοχές με υψηλή ζήτηση αλλά κυρίως λόγω της μόδας του Airbnb. Στελέχη της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι οι νέες τιμές ζώνες πρόκειται να αλλάξουν ριζικά τον χάρτη της κτηματαγοράς.

Τη μοναδική πτώση μεταξύ του συνόλου των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέγραψε η ελληνική αγορά κατοικίας κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου. Ειδικότερα, μετά την αντιπαραβολή των στοιχείων που ανακοίνωσε η Eurostat με τα αντίστοιχα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ),

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την πώληση οποιουδήποτε ακινήτου αναλύει σε δημοσίευμά της στο Euro2day.gr, η Εύα Λάσκαρη.

Για να γίνει η μεταβίβαση απαιτούνται 23 δικαιολογητικά, ύστερα από "τη δημοσίευση του νόμου 4483/2017 για τους ΟΤΑ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης".

Ζοφερό προμηνύεται το μέλλον για τα καταστήματα που βρίσκονται σε μη εμπορικά σημεία της Αθήνας και τα οποία είναι σήμερα κενά. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, τα εν λόγω ακίνητα δεν προβλέπεται να επανενταχθούν στην αγορά, καθώς δεν υπάρχει πλέον ζήτηση για τέτοια ακίνητα. Μάλιστα, όπως εκτιμούν, η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να βελτιωθεί, ούτε εφόσον ανακάμψει η οικονομία και συνεπώς και η ιδιωτική κατανάλωση

Αυξήσεις των τιμών ενοικίασης έχουν αρχίσει να καταγράφονται σε περιοχές υψηλής ζήτησης για μισθώσεις βραχυχρόνιας διάρκειας σε ξένους τουρίστες, μέσω των δημοφιλών ηλεκτρονικών πλατφορμών, όπως η Airbnb. Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, τη στιγμή που στην υπόλοιπη αγορά οι τιμές των ενοικίων είτε υποχωρούν ελαφρώς είτε είναι αμετάβλητες, σε περιοχές του ιστορικού κέντρου που συγκεντρώνουν την υψηλότερη ζήτηση μεταξύ των ξένων, τα ενοίκια κινούνται ανοδικά.

Σε απίστευτη περιπέτεια έχει εξελιχθεί η μεταβίβαση ενός ακινήτου στην Ελλάδα, προσδίδοντας άλλη διάσταση στον χαρακτηρισμό «ακίνητη περιουσία». Κι αυτό, γιατί χρειάζεται πολύς χρόνος –και αρκετό χρήμα– για να συγκεντρώσει κανείς τα απαραίτητα δικαιολογητικά – πιο πολύς κι απ' το να το... χτίσει. Πόσα δικαιολογητικά; Εως και είκοσι δύο (22) σε κάποιες περιπτώσεις και σίγουρα πάνω από 10 για τις περισσότερες.

Copyright © 2019 Maryland Property Services. All Rights Reserved.