Τι ποσό δηλώνω στην ΑΑΔΕ; Αφαιρώ την προμήθεια της πλατφόρμας ή όχι; Βάζω και τη χρέωση καθαρισμού;

Η απλή απάντηση που καλύπτει όλες τις περιπτώσεις είναι

Προφανώς αν είστε ιδιώτης δεν επιτρέπεται να χρεώνετε για άλλες υπηρεσίες πέραν του αρχικού κόστους καθαρισμού. Οπότε το “άλλων υπηρεσιών” αφορά μόνο εταιρείες.

Το “τυχόν φόρων που σας αποδόθηκαν” προς το παρόν αφορά τον φόρο διαμονής που εισπράττεται από εποχικά καταλύματα με σήμα ΕΟΤ. Άρα δεν αφορά ιδιώτες που νοικιάζουν τα σπίτια τους στα πλαίσια της οικονομίας του διαμοιρασμού.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε τη Hosthub, υπολογίζουμε εμείς το ποσό για εσάς και θα το βρείτε στο πεδίο “Ποσό για ΑΑΔΕ” στις λεπτομέρειες κάθε κράτησης.

Αν δεν χρησιμοποιείτε Hosthub, θα πρέπει να υπολογίσετε μόνοι σας το ποσό προσθέτοντας τα αντίστοιχα πεδία από κάθε πλατφόρμα.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Κράτηση από Airbnb

Δηλώνουμε το σύνολο διανυκτερεύσεων + κόστος καθαρισμού. Δηλαδή, στο πιο κάτω παράδειγμα, €691

Κράτηση από Booking.com

Στη Booking προσθέτουμε τα πεδία “Υποσύνολο” και “Χρέωση καθαρισμού” καθώς και οποιαδήποτε άλλη extra χρέωση πιθανώς συμπεριλαμβάνει η κράτηση, συμπεριλαμβανομένων πιθανών εξόδων χρέωσης κάρτας (payment charges). Στο συγκεκριμένο παράδειγμα το ποσό που δηλώνουμε είναι €288,70.

Κράτηση από Vrbo

Στη Vrbo προσθέτουμε τα πεδία “nights” και “cleaning fee” καθώς και οποιαδήποτε άλλη extra χρέωση πιθανώς συμπεριλαμβάνει η κράτηση. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα το ποσό που δηλώνουμε είναι €445. Σε περίπτωση που η Vrbo χρεώνει κόστος συναλλαγής (payment charge) θα πρέπει και αυτό να συνυπολογιστεί στο ποσό που θα δηλωθεί στην ΑΑΔΕ.

Σημείωση: Για κρατήσεις εκτός πλατφόρμας, θα πρέπει να υποβάλλετε δήλωση στο taxis ως βραχυχρόνια/τουριστική μίσθωση και ΟΧΙ στην πλατφόρμα του μητρώου της ΑΑΔΕ.

Όλα αυτόματα

Επιπλέον η Hosthub προσφέρει σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τη δυνατότητα αυτόματης καταχώρισης κρατήσεων στο μητρώο της ΑΑΔΕ, αυτόματης έκδοσης τιμολογίων και αυτόματης καταχώρησης τιμολογίων στη myDATA.

Δείτε περισσότερα εδώ