Ρεκόρ διανυκτερεύσεων καταγράφηκε το 2022 στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA.

Η AirDNA, μάλιστα, εκτιμά ότι θα υπάρξει εντυπωσιακή αύξηση κρατήσεων και το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, που θα προσεγγίσει το 26%.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τα απολογιστικά στοιχεία για την εξέλιξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη γηραιά ήπειρο το 2022:

  • Οι διανυκτερεύσεις, λοιπόν, ανήλθαν σε 355 εκατομμύρια, επίδοση που αντιπροσωπεύει αύξηση 39% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 2,9% σε σύγκριση με το 2019.
  • Οι βραχυχρόνιες μσιθώσεις στην Ευρώπη σημείωσαν επίσης νέο ρεκόρ όσον αφορά τη δημιουργία εσόδων. Τα έσοδα ξεπέρασαν το 2022 τα 55 δισεκατομμύρια δολάρια, 42% περισσότερα από ό,τι το 2021.
  • Οι μέσες διαθέσιμες καταχωρήσεις ανά μήνα το 2022 αυξήθηκαν κατά 11,2% από το προηγούμενο έτος σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια, αν και το ποσοστό αυτό παρέμεινε 7,4% χαμηλότερο από το 2019.

Παρά τη σημαντική αύξηση των καταχωρήσεων, η αύξηση της ζήτησης υπερέβη την αύξηση της προσφοράς, με αποτέλεσμα μια θετική μεταβολή στην πληρότητα το 2022 κατά +6,9% σε σχέση με το 2021 και +5,9% σε σχέση με το 2019.

Οι πρωταθλήτριες χώρες στην Ευρώπη το 2022

  • Καθεμία από τις 20 κορυφαίες χώρες παρουσίασε αύξηση της ζήτησης από έτος σε έτος, αν και ορισμένες χώρες ανέκαμψαν ισχυρότερα από άλλες.

Η Ουγγαρία είχε την ισχυρότερη ανάκαμψη, με 62,1% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (60,2%) και τη Νορβηγία (59,4%).

Οι χώρες που σημείωσαν τις μικρότερες αυξήσεις στη ζήτηση μεταξύ των δύο ετών ήταν η Ολλανδία (12,3%), η Φινλανδία (14,1%) και η Ελβετία (16,5%).

  • Όλες οι χώρες εκτός από μία παρουσίασαν αύξηση πληρότητας σε σχέση με το 2021. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η εξαίρεση, με μείωση πληρότητας κατά 0,3% το 2022. Η Πορτογαλία σημείωσε την υψηλότερη αύξηση στις πληρότητες (25,2%), ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (17,0%) και την Τσεχική Δημοκρατία (16,0%).

Υψηλότερες αποδόσεις από τα πιο οικονομικά καταλύματα
Στην αγορά βραχυπρόθεσμης ενοικίασης στην Ευρώπη, ξεχώρισαν για τις αποδόσεις τους το 2022 μονάδες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ειδικότερα:

  • Μία από τις πιο αξιοσημείωτες τάσεις είναι η ανάπτυξη των κοινόχρηστων δωματίων. Από τους τρεις τύπους καταχώρισης (ολόκληρο σπίτι/διαμέρισμα, ιδιωτικό δωμάτιο, κοινόχρηστο δωμάτιο), τα κοινόχρηστα δωμάτια σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση πληρότητας το 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 18,4% σε ετήσια βάση.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ιδιωτικά δωμάτια, τα οποία αυξήθηκαν κατά 15,6%, και τα ολόκληρα σπίτια/διαμερίσματα, τα οποία αυξήθηκαν κατά 9,4%.

Η αύξηση των κοινόχρηστων δωματίων μπορεί να αποδοθεί στην αυξανόμενη επιθυμία για πιο προσιτές επιλογές για τους ταξιδιώτες.

  • Μια άλλη τάση που εμφανίστηκε στην ευρωπαϊκή αγορά βραχυπρόθεσμης ενοικίασης το 2022 είναι η αύξηση της πληρότητας στις καταχωρήσεις διαφόρων τύπων διαμερισμάτων.

Από τους τέσσερις τύπους ακινήτων (διαμέρισμα/σοφίτα, bed and breakfast, σπίτι/βίλα και μοναδικές διαμονές), το διαμέρισμα ή η σοφίτα είχαν τη μεγαλύτερη πληρότητα, με ποσοστό 12,8% υψηλότερα από το 2021.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ευκολία και τις ανέσεις που προσφέρουν αυτά τα είδη ακινήτων, καθώς και στη συγκέντρωση αυτού του τύπου ακινήτων σε αστικές περιοχές.

  • Εκτός από τον τύπο καταχώρισης και τον τύπο ακινήτων, τα επίπεδα τιμών έπαιξαν επίσης ρόλο στον προσδιορισμό της αύξησης της πληρότητας.

Ναι μεν η πληρότητα αυξήθηκε μεταξύ όλων των επιπέδων τιμών, όμως, υψηλότερες πληρότητες είχαν τα ακίνητα με τα χαμηλότερα μισθώματα (11,2%, έναντι 7,8 % των πολυτελών ακινήτων).

Αυτό υποδηλώνει ότι οι ταξιδιώτες αναζητούν ολοένα και περισσότερο πιο προσιτές επιλογές στην ευρωπαϊκή αγορά βραχυπρόθεσμης ενοικίασης και όσοι θα έκαναν κράτηση για ενοικιάσεις πολυτελείας ταξιδεύουν ίσως πιο μακριά.

  • Τέλος, ο αριθμός των υπνοδωματίων σε μια μονάδα είχε επίσης αντίκτυπο στην αύξηση της πληρότητας. Από τους πέντε τύπους υπνοδωματίων (ενός υπνοδωματίου, 2 υπνοδωματίων, 3 υπνοδωματίων, 4 υπνοδωματίων και 5+ υπνοδωματίων), οι μονάδες ενός υπνοδωματίου είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση πληρότητας, με 11,5%.

Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην επιστροφή της ζήτησης σε αστικές περιοχές όπου η συγκέντρωση μονάδων ενός υπνοδωματίου είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι σε άλλους τύπους τοποθεσιών.

Τα 5+ υπνοδωμάτια παρουσίασαν τη δεύτερη υψηλότερη αύξηση πληρότητας (9,4%). Αυτό μπορεί να οφείλεται στη διαρκή ζήτηση για μεγαλύτερα ακίνητα, καθώς οι φίλοι και η οικογένεια που ταξιδεύουν σε ομάδες τείνουν όλο και περισσότερο να μένουν στην ίδια μονάδα.

Υποχωρεί η ζήτηση για ανέσεις- απαραίτητος, όμως, ο κλιματισμός και η κουζίνα
Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι καταναλωτές επέλεξαν πιο φιλικά προς τον προϋπολογισμό τους ακίνητα, που δεν περιελάμβαναν καταλύματα με υψηλού επιπέδου ανέσεις.

Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα είναι ότι τα καταλύματα με υδρομασάζ και πισίνες σημείωσαν χαμηλότερη αύξηση πληρότητας σε σύγκριση με τα ακίνητα χωρίς αυτές τις ανέσεις.

Ειδκότερα, τα ακίνητα με υδρομασάζ σημείωσαν αύξηση 8,7% σε ετήσια βάση, ενώ τα ακίνητα χωρίς υδρομασάζ σημείωσαν αύξηση 10,1%.

Αντίστοιχα, τα ακίνητα με πισίνες σημείωσαν αύξηση 7,8%, ενώ τα ακίνητα χωρίς πισίνα παρουσίασαν αύξηση 10,5%.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές αναζητούν πιο οικονομικά καταλύματα και δεν δίνουν απαραίτητα προτεραιότητα στις πολυτελείς ανέσεις.

Ο κλιματισμός, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να είναι καθοριστικός παράγοντας για τους ενοικιαστές. Τα ακίνητα με κλιματισμό σημείωσαν αύξηση πληρότητας 13,4%, ενώ τα ακίνητα χωρίς κλιματισμό αυξήθηκαν οι πληρότητες κατά 8,4%.

Αυτό πιθανότατα οφείλεται στον καλοκαιρινό καύσωνα που γνώρισε η Ευρώπη το 2022, καθιστώντας τον κλιματισμό απαραίτητο για πολλούς ταξιδιώτες.

Η παρουσία κουζίνας έτεινε επίσης να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τους ενοικιαστές. Τα ακίνητα με κουζίνα σημείωσαν αύξηση πληρότητας 11,5%, ενώ τα ακίνητα χωρίς κουζίνα αύξησαν την πληρότητα μόνο κατά 3,4%. Αυτό δείχνει ότι οι ενοικιαστές εκτιμούν την ευελιξία και τις ευκαιρίες εξοικονόμησης κόστους που παρέχει η ύπαρξη κουζίνας, επιτρέποντάς τους να ετοιμάζουν τα γεύματά τους και να έχουν περισσότερο έλεγχο στα ταξιδιωτικά τους σχέδια.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές εμφανίστηκαν μάλλον αδιάφοροι το 2022 για τις μονάδες φιλικές προς τα κατοικίδια και την παρουσία γυμναστηρίου.

Εδώ οι πληρότητες ήταν περίπου ίδιες είτε υπήρχαν οι συγκεκριμένες δυνατότητες είτε όχι.

Τα ακίνητα που επέτρεπαν τα κατοικίδια παρουσίασαν αύξηση πληρότητας κατά 9,2%, ενώ τα ακίνητα που δεν επέτρεπαν τα κατοικίδια αυξήθηκαν κατά 10,4%.

Ομοίως, τα ακίνητα χωρίς γυμναστήριο είχαν μεγαλύτερη αύξηση πληρότητας από αυτά με γυμναστήριο. Τα ακίνητα χωρίς γυμναστήριο αύξησαν την πληρότητα κατά 10%, ενώ τα ακίνητα με γυμναστήριο αύξησαν την πληρότητα κατά 8,4%.

Τέλος, το πάρκινγκ δεν φαίνεται να θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική ανάγκη για τους επισκέπτες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης. Τα ακίνητα που δεν είχαν χώρο στάθμευσης είχαν αύξηση στην πληρότητα κατά 16,3%, η οποία ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα ακίνητα που είχαν χώρο στάθμευσης, όπου η αύξηση περιορίστηκε στο 7,2%.

Ευοίωνες προοπτικές για το α’ εξάμηνο του 2023
Η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ευρώπη αναμένεται να παραμείνει ισχυρή τους επόμενους έξι μήνες του 2023, εκτιμά η AirDNA, με τη ζήτηση για κρατήσεις να αυξάνεται κατά 25,9% έναντι του 2022.

Καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να προγραμματίζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, οι μακροοικονομικές συνθήκες, ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού, μπορεί να οδηγήσουν τους καταναλωτές να συνεχίσουν να εστιάζουν περισσότερο στην αξία στις ταξιδιωτικές τους επιλογές.

Το 2022, επισημαίνει η AirDNA, παρατηρήθηκε μια αλλαγή στις προτιμήσεις των καταναλωτών, με τους ταξιδιώτες να επιστρέφουν σε μεγαλύτερες πόλεις σε μεγαλύτερο όγκο από το 2021 και να γίνονται πιο επιλεκτικοί όσον αφορά την αξία που λαμβάνουν για τα χρήματά τους.

Φέτος, οι ανέσεις που θεωρούνται πιο απαραίτητες, όπως η κουζίνα και ο κλιματισμός, μπορεί να συνεχίσουν να έχουν μεγαλύτερη αξία από το να πληρώσει ο επισκέπτης επιπλέον για μη βασικές ανέσεις, όπως υδρομασάζ ή πισίνα.

Επιπλέον, οι ταξιδιώτες μπορεί να συνεχίσουν να προτιμούν μικρότερες και πιο φιλικές προς τον προϋπολογισμό μονάδες, υποδεικνύοντας ότι, ενώ οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να πηγαίνουν διακοπές, μπορεί να το κάνουν με πιο συνειδητό τρόπο με λιγότερες περικοπές από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.