Στη δεύτερη υψηλότερη ζήτηση στην Ευρώπη για βραχυχρόνια μίσθωση βρίσκεται η Ελλάδα τον Οκτώβριο, σε ό,τι αφορά μελλοντικές διανυκτερεύσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA.

Ειδικότερα η Ελλάδα, είχε τον Οκτώβριο 43,5% περισσότερες μελλοντικές διανυκτερεύσεις έναντι του ίδιου μήνα του 2019. Πρώτη ήταν η Γαλλία, που είχε αύξηση 47,9%. Την τρίτη υψηλότερη αύξηση στις κρατήσεις είχε η Αυστρία (31,7%).

Πάντως, αυτή τη στιγμή, η ζήτηση για την Ελλάδα για το χειμώνα είναι χαμηλότερη τόσο σε σύγκριση με πέρυσι (-9%) όσο και με το 2019 (-57%).

Στην Αθήνα, από την άλλη, η ζήτηση είναι πολύ πάνω από τα επίπεδα του 2021 για τους επόμενους έξι μήνες, με 70% περισσότερες κρατήσεις για τον Δεκέμβριο από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι και 88% για τον Ιανουάριο, αν και αυτά τα στοιχεία είναι κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Συνολικά, οι διανυκτερεύσεις για μελλοντικές διαμονές στη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ευρώπη ανήλθαν σε πάνω από 30 εκατομμύρια τον Οκτώβριο, σημειώνοντας αύξηση 29,4% σε σύγκριση με πέρυσι και 16% σε σύγκριση με το 2019.

βραχυχρόνια ΟκτώβριοΙστορικό ρεκόρ τον Οκτώβριο στην Ευρώπη

Τον Οκτώβριο, εξάλλου, η συνολική ζήτηση για τη βραχυχρόνια μίσθωση στη γηραιά ήπειρο έφτασε σε νέο ιστορικό ρεκόρ γι’ αυτό το μήνα, αυξημένη κατά 22,8% έναντι του 2021 και 9,6% υψηλότερη σε σύγκριση με το 2019.

Αξιοσημείωτο ότι περιορίστηκε η διαφορά στον αριθμό διανυκτερεύσεων μεταξύ Οκτωβρίου και Σεπτεμβρίου σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Το 2019, για παράδειγμα, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων τον Οκτώβριο ήταν 31,2% λιγότερες από τον Σεπτέμβριο. Η διαφορά φαίνεται λογική, καθώς οι καλοκαιρινές διακοπές ολοκληρώνονται και ο όγκος ταξιδιών μειώνεται τον Οκτώβριο. Ωστόσο, την τριετία της πανδημίας, ο ρυθμός μείωσης μεταξύ των δύο μηνών επιβραδύνθηκε κατακόρυφα: το 2020 η πτώση ήταν 21,7%, 16,1% το 2021 και μόλις -14,5% το 2022.

Αυξημένη η προσφορά

Η προσφορά διαθέσιμων καταλυμάτων βραχυπρόθεσμης ενοικίασης στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 14,6% τον Οκτώβριο σε σχέση με το 2021, αν και παρέμεινε 8,9% κάτω από το  2019.

Στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο, υπήρχαν 120.000 καταχωρίσεις καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 22% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, αλλά μόλις 1% υψηλότερα από το 2019.

Η αυξημένη προσφορά περιορίζει μέσα στη διαδρομή του χρόνου τα ποσοστά πληρότητας. Έτσι, ο ρυθμός αύξησης της πληρότητας σε ετήσια βάση έφτασε στο ανώτατο όριο του 25,9% τον Ιανουάριο, ενώ τον Οκτώβριο το ποσοστό πληρότητας ήταν μόλις 3,7% υψηλότερο από πέρυσι (+17,7% έναντι του 2019).

Ημερήσιες τιμές και έσοδα

Οι ημερήσιες τιμές (ADR), εξάλλου, μειώθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 0,8% (+25,2% έναντι του 2019), ενώ τα έσοδα ανά διαθέσιμη καταχώριση (RevPAR) αυξήθηκαν κατά 2,8% (+47,4% έναντι του 2019). Το RevPAR, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεχιζόμενη αύξηση της πληρότητας από έτος σε έτος, μπόρεσε να παραμείνει σε αναπτυσσόμενο πεδίο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022. Ωστόσο, οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης ADR, πληρότητας και RevPAR έχουν επιβραδυνθεί καθώς ο όγκος της προσφοράς δημιούργησε ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον στην αγορά σε σχέση με πέρυσι.

Η φθινοπωρινή ζήτηση

Οι προορισμοί βουνού και λίμνης γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς κατά τους φθινοπωρινούς μήνες.

Γι’ αυτούς τους προορισμούς η ζήτηση για τον Οκτώβριο έχει αρχίσει να ξεπερνά τον Σεπτέμβριο σε πολλές αγορές.

Η σύγκριση των ρυθμών αύξησης της ζήτησης από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο του 2019 σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των ίδιων μηνών του 2022 αποκαλύπτει ότι οι γαλλικές και ελβετικές περιοχές στις Άλπεις παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αλλαγές στην εποχικότητα. Για παράδειγμα, το Allos στη Γαλλία, είδε 21,4% περισσότερες διανυκτερεύσεις αυτόν τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ακολουθούμενο από το Monthey στην Ελβετία με +21,3%. Μεταξύ 2019 και 2022, το μοτίβο της εποχικής ζήτησης σε καθεμία από τις προαναφερόμενες αγορές αναστράφηκε, με αποτέλεσμα ο Οκτώβριος να γίνει ο πιο δημοφιλής μήνας για επίσκεψη.

Επιπλέον, η δυναμική της ζήτησης συνεχίζεται στις περισσότερες από τις περιοχές των Άλπεων κατά τη διάρκεια της χιονοδρομικής περιόδου. Οι κρατήσεις για διανυκτερεύσεις μέχρι τις 13 Νοεμβρίου για την περίοδο Νοεμβρίου – Απριλίου ήταν υψηλότερες από το 2019 σε εννέα από τους πιο σημαντικούς προορισμούς των Άλπεων.