Τα πρώτα σημάδια για τις κρατήσεις του 2023 είναι αξιοσημείωτα θετικά! Όπως δείχνουν τα στοιχεία των κρατήσεων που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο και αφορούν διαμονές σε οποιαδήποτε μελλοντική ημερομηνία, η άνοδος είναι εντυπωσιακή.

Μια χρονιά – αίνιγμα διανύει η αγορά ακινήτων καθώς οι αναλυτές βλέπουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η κτηματαγορά να φρενάρει το 2023 λόγω των αυξήσεων στα επιτόκια και εξαιτίας της ακρίβειας. Τα στοιχεία για τις τιμές σε ενοίκια και πωλήσεις ακινήτων δείχνουν πάντως μια αδιάλειπτη άνοδο των τιμών, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται στην Αττική. Το τελευταίο τρίμηνο του 2022 έκλεισε με τις τιμές, ειδικά στα ενοίκια, να «καίνε» και να διατηρούν μια σταθερά ανοδική πορεία. Ο μέσος όρος αύξησης, σε επίπεδο έτους, στις τιμές πώλησης ανήλθε στο 8% και στις τιμές ενοικίασης στο 5%.

Στη δεύτερη υψηλότερη ζήτηση στην Ευρώπη για βραχυχρόνια μίσθωση βρίσκεται η Ελλάδα τον Οκτώβριο, σε ό,τι αφορά μελλοντικές διανυκτερεύσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA.

Σημαντική αύξηση σημείωσαν τα έσοδα του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης το 2022, με την Πάρο, το Αργοστόλι, την Περαία (Θεσσαλονίκη), τη Γλυφάδα, το Πευκοχώρι Χαλκιδικής και την Αθήνα να καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις.

Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψαν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κατά το περσινό γ’ τρίμηνο, που περιελάμβανε τους παραδοσιακούς μήνες των καλοκαιρινών διακοπών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι διανυκτερεύσεις προσέγγισαν τις 251 εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται ότι η Eurostat υπολογίζει τις διανυκτερεύσεις, που πραγματοποιούνται μέσω Airbnb, Booking, Expedia Group και TripAdvisor, καθώς η ΕΕ υπέγραψε σχετική συμφωνία συνεργασίας με τις πλατφόρμες τον Μάρτιο του 2020.

Ήρθε η πολυαναμενόμενη πρόταση της Κομισιόν για τη βραχυχρόνια μίσθωση και ουσιαστικά δεν αλλάζει το καθεστώς που επικρατεί στην Ελλάδα.

Η Κομισιόν, στην πρόταση κανονισμού, δίνει έμφαση στην ενίσχυση της διαφάνειας στη βραχυχρόνια μίσθωση. Οι πλατφόρμες θα πρέπει να συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές, παρέχοντας δεδομένα. Κάτι που ήδη γίνεται στην Ελλάδα, με τη συνεργασία της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες.

Πολύ ενθαρρυντικά τα πρώτα σημάδια κρατήσεων για την Ελλάδα για τη σεζόν του 2023, με βάση τα στοιχεία που καταγράφει η παγκόσμια πλατφόρμα δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, Key Data. Με βελτιωμένες επιδόσεις έκλεισε και το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Σταθεροποιητική αναμένεται ότι θα είναι η πορεία των τιμών των ενοικίων κατά τη διάρκεια του 2023, χωρίς να αποκλείονται όμως και κάποιες αποκλίσεις, δηλαδή περιοχές όπου το κόστος ενοικίασης θα συνεχίσει να αυξάνεται και αντίστοιχα, σημεία, όπως π.χ. το κέντρο της Αθήνας, όπου φαίνεται πως έχει βρεθεί το «ταβάνι» των τιμών. Ηδη, σε κάποιες κεντρικές συνοικίες είναι δύσκολο να βρεθεί ενοικιαστής με ζητούμενες τιμές άνω των 650-700 ευρώ για ένα τυπικό διαμέρισμα 70-80 τ.μ.

Το γ’ τρίμηνο του 2022 ήταν το πιο κερδοφόρο και με τις καλύτερες επιδόσεις στα περισσότερα μεγέθη στην ιστορία της Airbnb, παρά τις γεωπολιτικές και μακροοικονομικές αντιξοότητες.

Καλέστε μας

Copyright © 2023 Maryland Property Services. All Rights Reserved.