Αν μια διαμονή είναι πάνω από 60 ημέρες (και άρα δεν θεωρείται βραχυχρόνια μίσθωση) θα υπόκειται σε ΦΠΑ κ «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή»;

Όχι. Τα νέα τέλη αφορούν μόνο βραχυχρόνιες μισθώσεις, που πλέον ορίζονται ως μισθώσεις ίσες ή μικρότερες των 60 ημερών.

 

Η βραχυχρόνια μίσθωση ελκύει το ενδιαφέρον ιδιοκτητών ακινήτων σε περιοχές της Αττικής, που δεν είχαν μέχρι τώρα σημαντική παρουσία στις πλατφόρμες του κλάδου.

Το συμπέρασμα αυτό αναδεικνύει έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates με θέμα «Βραχυχρόνια μίσθωση: Η δυναμική του κλάδου σε 21 περιοχές της Αθήνας».

Με βάση τα στοιχεία του Δικτύου, που προέρχονται από την Airbnb και την AirDNA και αφορούν ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες (όχι ιδιωτικά δωμάτια), προκύπτει η ακόλουθη εικόνα για τον Σεπτέμβριο του 2023 σε 21 περιοχές της πρωτεύουσας:

Τα αυτοτελή ακίνητα που διατίθενται με βραχυχρόνια μίσθωση σε 21 περιοχές της Αττικής αγγίζουν συνολικά τα 16.386 ακίνητα τον Σεπτέμβριο του 2023, αυξημένα κατά 19,01% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022 που αριθμούσαν τα 13.769 ακίνητα.

Η μεγαλύτερη αύξηση στα εγγεγραμμένα ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, σε σχέση με πέρυσι, καταγράφεται στο Μαρούσι (42,22%). Από 135 κατοικίες τον Σεπτέμβριο του 2022, σε 192 τον Σεπτέμβριο του 2023.

 

 

Στην εκπνοή του 2023 ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Ν.5073/2023) που αλλάζει αρκετά πράγματα στο λειτουργικό και φορολογικό πλαίσιο που διέπει την δραστηριότητά μας.

Αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις με τον Ν.5073/2023 

 

Οι αλλαγές επιγραμματικά:

Ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης από 365 μέρες γίνεται 60 ημέρες.

Από τρία ακίνητα και πάνω, ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής που θέλει να δραστηριοποιείται στη βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να συστήσει εταιρεία, οποιασδήποτε νομικής μορφής.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ποσοστιαία αύξηση διανυκτερεύσεων στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τον Φεβρουάριο αναδείχθηκε η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, η χώρα μας κατέγραψε αύξηση 60% στις διανυκτερεύσεις έναντι του ίδιου μήνα το 2022, μολονότι η διαθέσιμη προσφορά καταλυμάτων αυτόν τον μήνα αυξήθηκε κατά 7%.

Ο φετινός Φεβρουάριος, πάντως, ήταν ένας ακόμη μήνας ισχυρής αύξησης της ζήτησης στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στην Ευρώπη. Η αύξηση των διανυκτερεύσεων ήταν 47,3% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2019, 26,6% υψηλότερη από τον ίδιο μήνα του 2022 και 115,9% υψηλότερη από το 2021.

Ο Φεβρουάριος ήταν, εξάλλου, ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας προσφοράς καταλυμάτων που ξεπερνά τα στοιχεία πριν από την πανδημία στην Ευρώπη. Οι διαθέσιμες καταχωρίσεις αυξήθηκαν κατά 2,8% σε σχέση με το 2019 και 13,7% από το 2022. Αύξηση σημειώθηκε και στην πληρότητα κατά 6,9% σε σχέση με το 2019 και κατά 4,9% έναντι 2022.

Επισημαίνεται ότι μέχρι τώρα ο Φεβρουάριος ήταν συνήθως μήνας χαμηλής ζήτησης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στη γηραιά ήπειρο. Ως εκ τούτου, έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τι θα γίνει και του χρόνου. Ίσως, να έχουμε τις πρώτες ενδείξεις για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κάτι που υποστηρίζεται από την αύξηση των αεροπορικών πτήσεων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Τα διαθέσιμα ακίνητα για βραχυπρόθεσμη μίσθωση στην Ελλάδα ήταν επίσης 2% περισσότερα από τον Φεβρουάριο του 2019. Η μέση ημερήσια τιμή στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 26% σε σχέση με τον αδύναμο Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Η Airbnb διαγράφει καταχωρήσεις που δεν πληρούν τα κριτήρια ποιότητας

 

Το πρώτο ζητούμενο της Airbnb από τους οικοδεσπότες της είναι αυτό της ποιότητας στη διαμονή που προσφέρουν. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η πλατφόρμα έχει διαμορφώσει ένα σύστημα το οποίο εντοπίζει καταχωρήσεις, που απέτυχαν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της κοινότητάς της, γι’ αυτό και εξοστρακίζονται.

 Ο κλάδος της οικονομίας διαμοιρασμού ή αλλιώς η βραχυχρόνια μίσθωση έχει πια σημαντική παρουσία στη χώρα μας και αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης του κλάδου του real estate, των κατασκευών, του τουρισμού, αλλά και των αξιών στην ακίνητη περιουσία (αντικειμενικές, εμπορικές αξίες).

Δημιουργήθηκαν επίσης πολλές θέσεις εργασίας για να στηρίξουν την ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου, που διαμόρφωσε επίσης και νέες εμπορικές «πιάτσες».

Μαζί με αυτά τα θετικά επιδείνωσε βέβαια και το στεγαστικό πρόβλημα για τους μόνιμους κατοίκους πολλών πόλεων και ιδιαίτερα της Αθήνας, με αποτέλεσμα τα ενοίκια να ανέβουν σημαντικά.

 

H κυβέρνηση της χώρας μας έχει προαναγγείλει και υπό την ασφυκτική πίεση του ξενοδοχειακού κλάδου, ετοιμάζεται να νομοθετήσει μέτρα για την «πάταξη» ενός θεσμικού πυλώνα του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών, επιβάλλοντας περιορισμούς και επιβαρύνσεις που θα την καταστήσουν μη βιώσιμη για μέγα μέρος των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών, επιρρίπτοντας της μάλιστα ευθύνες για την έλλειψη κατοικιών στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας.

Υψηλότατες είναι πλέον οι προσδοκίες για τη φετινή τουριστική σεζόν με την πλειοψηφία θεσμικών παραγόντων και επιχειρηματιών της αγοράς να ποντάρουν σε καλύτερες μέρες. Καλύτερες, δηλαδή, και από το εκρηκτικό 2019.

Καλέστε μας

Copyright © 2024 Maryland Property Services. All Rights Reserved.