Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ποσοστιαία αύξηση διανυκτερεύσεων στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τον Φεβρουάριο αναδείχθηκε η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, η χώρα μας κατέγραψε αύξηση 60% στις διανυκτερεύσεις έναντι του ίδιου μήνα το 2022, μολονότι η διαθέσιμη προσφορά καταλυμάτων αυτόν τον μήνα αυξήθηκε κατά 7%.

Ο φετινός Φεβρουάριος, πάντως, ήταν ένας ακόμη μήνας ισχυρής αύξησης της ζήτησης στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στην Ευρώπη. Η αύξηση των διανυκτερεύσεων ήταν 47,3% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2019, 26,6% υψηλότερη από τον ίδιο μήνα του 2022 και 115,9% υψηλότερη από το 2021.

Ο Φεβρουάριος ήταν, εξάλλου, ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας προσφοράς καταλυμάτων που ξεπερνά τα στοιχεία πριν από την πανδημία στην Ευρώπη. Οι διαθέσιμες καταχωρίσεις αυξήθηκαν κατά 2,8% σε σχέση με το 2019 και 13,7% από το 2022. Αύξηση σημειώθηκε και στην πληρότητα κατά 6,9% σε σχέση με το 2019 και κατά 4,9% έναντι 2022.

Επισημαίνεται ότι μέχρι τώρα ο Φεβρουάριος ήταν συνήθως μήνας χαμηλής ζήτησης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στη γηραιά ήπειρο. Ως εκ τούτου, έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τι θα γίνει και του χρόνου. Ίσως, να έχουμε τις πρώτες ενδείξεις για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κάτι που υποστηρίζεται από την αύξηση των αεροπορικών πτήσεων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Τα διαθέσιμα ακίνητα για βραχυπρόθεσμη μίσθωση στην Ελλάδα ήταν επίσης 2% περισσότερα από τον Φεβρουάριο του 2019. Η μέση ημερήσια τιμή στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 26% σε σχέση με τον αδύναμο Φεβρουάριο του περασμένου έτους.