Τα πρώτα σημάδια για τις κρατήσεις του 2023 είναι αξιοσημείωτα θετικά! Όπως δείχνουν τα στοιχεία των κρατήσεων που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο και αφορούν διαμονές σε οποιαδήποτε μελλοντική ημερομηνία, η άνοδος είναι εντυπωσιακή.

Η Hosthub, ο Νο#1 Channel Manager & PMS στην Ελλάδα, παρακολουθώντας στενά τις αγορές βραχυχρόνιας μίσθωσης και τις κρατήσεις που έρχονται κάθε μήνα, εντόπισε το εξής αξιοσημείωτο: ενώ τα τελευταία 4 χρόνια η διαφορά που είχε κάθε μήνας με τους προηγούμενους (εξαιρουμένης της περιόδου των lockdowns) ήταν σχετικά ομαλή, ο Ιανουάριος του 2023 δείχνει μια έκρηξη κρατήσεων, 65% μεγαλύτερη από τον Δεκέμβρη του 2022!

κρατήσεων 2023Το παραπάνω γράφημα αναφέρεται σε κρατήσεις που ήρθαν μέσα στον εξεταζόμενο μήνα, για οποιαδήποτε μελλοντική ημερομηνία, και αφορά τα καταλύματα των πελατών της Hosthub (διαμερίσματα, εξοχικά, βίλες, ξενώνες, κλπ) σε όλο τον κόσμο (87 χώρες).

Όπως σημειώνει ο συνιδρυτής και CEO της Hosthub, Αλέξανδρος Καραβίτης: «Βλέποντας αυτό το spike, η επόμενη κίνηση ήταν να ψάξουμε να βρούμε το λάθος – δεν είναι δυνατόν να είναι τόσο έντονη η διαφορά από τον Δεκέμβρη! Εφόσον στο γράφημα φαίνεται πως η άνοδος είναι ομοιόμορφη σε όλα τα κανάλια, η επόμενη κίνηση ήταν να βγάλουμε το αντίστοιχο γράφημα ανά ήπειρο / χώρα ώστε να δούμε αν το “πρόβλημα” συμβαίνει σε συγκεκριμένες περιοχές. Δείτε τα:

κρατήσεων 2023Όπως βλέπετε, η έκρηξη είναι παγκόσμια, χωρίς κάποια ιδιαίτερη χώρα ή περιοχή να είναι ο “φταίχτης”. Όλες οι χώρες και οι περιοχές που έχουν καταλύματα οι πελάτες μας, είτε είναι στην Ευρώπη, είτε στην Αμερική, είτε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, έχουν την ίδια έκρηξη κρατήσεων μέσα στον Ιανουάριο.

Σαστισμένοι από αυτήν την εικόνα, ψάξαμε πολύ καλά στα δεδομένα να δούμε αν υπάρχουν διπλοεγγραφές, ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα που θα μπορούσε να οδηγεί σε αυτήν την “έκρηξη”. Δεν βρήκαμε τίποτα. Όλα φαινόντουσαν φυσιολογικά. Στην συνέχεια πήραμε δειγματοληπτικά κρατήσεις από κάθε περιοχή και κανάλι να δούμε μήπως εντοπίσουμε κάτι περίεργο – προέκυψε πως όλες οι κρατήσεις ήταν φυσιολογικές, και όχι ψεύτικες ή με άλλο τρόπο προβληματικές.

Κι όμως, ακόμα και μετά από όλη αυτήν την ανάλυση, εγώ δεν είχα πειστεί. Ασχολούμαι πολλά χρόνια με δεδομένα και στατιστικά και έχω μάθει να αναγνωρίζω σχετικά γρήγορα τα “λάθη” στα δεδομένα – και αυτή η εικόνα κραυγάζει “λάθος” από χιλιόμετρα.

Τελευταία μου ελπίδα, φίλοι και γνωστοί διαχειριστές ακινήτων από Ελλάδα και εξωτερικό που ΔΕΝ είναι πελάτες της Hosthub (ακόμα). Μίλησα με αρκετούς, και 8/10 βλέπουν παρόμοια ή μικρότερη αύξηση νέων κρατήσεων μέσα στον Ιανουάριο. Μήπως τελικά δεν είναι λάθος;»

Τι σημαίνει αυτό για τη βραχυχρόνια μίσθωση και τους ιδιοκτήτες ή διαχειριστές;
Το πρώτο βασικό συμπέρασμα είναι ότι ανακάμπτει μια από τις σημαντικότερες τάσεις, οι έγκαιρες κρατήσεις ή αλλιώς στη «γλώσσα του τουρισμού», τα early bookings.

Αν και τα μηνύματα αυτά είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, οι επόμενοι δύο μήνες είναι αυτοί που θα κρίνουν ουσιαστικά την εξέλιξη της σεζόν. Εφόσον η άνοδος των κρατήσεων διατηρηθεί, φαίνεται πως πάμε για ένα ΠΟΛΥ δυνατό 2023.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Η Hosthub προτείνει:

  • Σιγουρευτείτε πως τα ημερολόγια σας είναι ανοιχτά για όλο το 2023 και έχουν σωστές τιμές σε ΟΛΑ τα κανάλια που έχετε παρουσία
  • Αν πέρσι είχατε καλή πληρότητα, ανεβάστε τιμές
  • Ενισχύστε τις απευθείας κρατήσεις (δείτε εδώ πως)
  • Αν έχετε ευέλικτη ακυρωτική πολιτική, αλλάξτε την σε αυστηρή
  • Χρησιμοποιήστε τεχνολογία για να μπορέσετε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την αύξηση της κίνησης χωρίς να μειωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σας.
  • Για περισσότερα και πιο λεπτομερή στατιστικά στοιχεία κρατήσεων σχετικά με τη σεζόν του 2023 αλλά και για περισσότερες λύσεις για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, εξασφαλίστε τη θέση σας στο ShortStay Conference!