Πολύ ενθαρρυντικά τα πρώτα σημάδια κρατήσεων για την Ελλάδα για τη σεζόν του 2023, με βάση τα στοιχεία που καταγράφει η παγκόσμια πλατφόρμα δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, Key Data. Με βελτιωμένες επιδόσεις έκλεισε και το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2022 παρουσιάζει βελτιωμένες επιδόσεις σε σύγκριση με το 2021
Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, η μέση ημερήσια τιμή ήταν 122€, ενώ η πληρότητα ανήλθε στο 21%. Το booking window (το χρονικό διάστημα από τη στιγμή της κράτησης έως την άφιξη) ήταν 31 ημέρες.

Οι επιδόσεις αυτές ήταν βελτιωμένες σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2021, όταν η μέση ημερήσια τιμή ήταν 106€ και η πληρότητα ήταν 18%. Η μέση διάρκεια παραμονής ήταν λίγο μεγαλύτερη ενώ οι κρατήσεις γίνονταν πολύ νωρίτερα από την ημέρα της άφιξης.

Οι ADR πέφτουν και οι επισκέπτες κάνουν κράτηση για διαμονές μεγαλύτερης διάρκειας
Έως τις 17 Ιανουαρίου, τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης παρουσίαζαν πληρότητα 9% για το πρώτο τρίμηνο του 2023, με μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Η μέση ημερήσια τιμή μειώθηκε από 145€ σε 132€.

Η εικόνα αυτή είναι αναμενόμενη καθώς η Ελλάδα είναι ένας πολύ εποχικός ταξιδιωτικός προορισμός.

Πάντως, οι επισκέπτες έμειναν κατά μέσο όρο σχεδόν δύο ημέρες περισσότερο. Κάνουν τις κρατήσεις τους κατά μέσο όρο 54 ημέρες πριν από την άφιξη.

Ο Ιανουάριος βλέπει περισσότερες κρατήσεις για τη θερινή περίοδο από πέρυσι
Εξετάζοντας ωστόσο τις κρατήσεις που αφορούν αφίξεις το καλοκαίρι, η εικόνα είναι ιδιαίτερα θετική. Μεταξύ 1ης και 18ης Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν 197.352 κρατήσεις για αφίξεις κατά τη διάρκεια του 2023. Έγιναν κρατήσεις με μέση ημερήσια τιμή 241€, για μέση διάρκεια διαμονής 8,3 ημέρες και με μέσο booking window 125 ημέρες. Συγκριτικά, πραγματοποιήθηκαν 142.108 κρατήσεις κατά την ίδια περίοδο πέρυσι, με μέση ημερήσια τιμή 177€.

Ως αποτέλεσμα, τα συνολικά έσοδα εμφανίζονται αυξημένα κατά 58%, σε πάνω από 211.517.200€ το 2023. Πολλοί από αυτούς τους ενοικιαστές θα φτάσουν κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου αιχμής.

Η θερινή πληρότητα αναμένεται να είναι υψηλότερη από το 2022
Είναι σημαντικό ότι η ζήτηση έχει αυξηθεί ταχύτερα από την προσφορά στην Ελλάδα. Αυτό δίνει το μήνυμα ότι η πληρότητα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης θα είναι υψηλότερη το καλοκαίρι του 2023 από πέρυσι. Σε σύγκριση με πέρυσι, σημειώθηκε αύξηση 34% στις διανυκτερεύσεις για μελλοντικές διαμονές και μόνο 9% αύξηση στα ενεργά καταλύματα.

Η πλατφόρμα της Key Data προμηθεύει και αναλύει τα πιο ακριβή δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Την εμπιστεύονται ιδιοκτήτες ακινήτων, επαγγελματίες διαχειριστές, επενδυτές και DMO παγκοσμίως, καθώς προσφέρει εργαλεία επιχειρηματικής ευφυΐας που βοηθούν στη λήψη πιο ενημερωμένων αποφάσεων τιμολόγησης και μάρκετινγκ.